logo

"Het verleden is voorbij,
de toekomst is nog niet
aangebroken.
Het enige wat we
werkelijk hebben
is het nu"

 

- Sogyal Rinpoche

a1a2a3a4a5a6b1b2b3b4b5b6

c1c2c3c4

De training

Wat houdt de training in?

De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en een stiltedag.
In de training worden oefeningen aangereikt, waarmee je leert om in het dagelijks leven anders om te gaan met stress, vermoeidheid en pijn. In de sessies wordt geoefend met eenvoudige lichaamsgerichte oefeningen en mindfulness meditaties. Thema's als omgaan met stress, grenzen, acceptatie en communicatie komen aan de orde, en worden middels oefeningen ervaringsgewijs onderzocht.

Gedurende de training is het van belang dat je met behulp van audiobestanden thuis oefent om de methode te integreren in je eigen leven. Dit vraagt een dagelijkse tijdsinvestering van zo'n 45 tot 60 minuten. Daarnaast word je uitgenodigd om dagelijkse handelingen zoals eten, fietsen en douchen met aandacht te doen.
Op deze manier ga je de zogenaamde 'aandachtsspier' trainen. Het mooie is: alles wat je nodig hebt is al in je aanwezig. Je ontwikkelt je vermogen om telkens opnieuw je aandacht terug te brengen naar het huidige moment. Ook als het een moeilijk of spannend moment is. Mindfulness is een vaardigheid die je je alleen eigen kunt maken door het te ervaren, en door het met regelmaat te trainen, zowel in de bijeenkomsten als daarbuiten. Net zoals je pianospelen of autorijden niet uit een boek kunt leren, maar alleen door regelmatige beoefening.
Zijn daar 8 weken voor nodig?
Laten we zeggen dat de training een heel goed fundament is. Vervolgens is er iedere dag en ieder moment weer de mogelijkheid om de aandacht en de opmerkzaamheid verder te ontwikkelen.

Wat leer je erdoor?
Ieder mens zal in zijn leven moeilijkheden blijven tegenkomen. Stress, tegenslagen, irritaties, ziekte, onrust, pijn. Dat kunnen we niet veranderen. Waar we wèl invloed op kunnen uitoefenen is de manier waarop we met deze stressoren omgaan.
In de 8-weekse training leer je door je eigen ervaringen te zien hoe je van moment tot moment in het leven staat. Je leert hoe je ruimte kan gaan maken tussen wat er gebeurt en jouw automatische reactie daarop. Wees gerust: alles wat je nodig hebt om dat te leren is al in je aanwezig. Je traint het 'gewaarzijn' in elk moment: opmerkzaam zijn en gerichte aandacht schenken aan je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Mèt de uitnodiging om vanuit een vriendelijke, milde, niet-oordelende houding naar jezelf te kijken.

Ga je het aan?
Mindfulness is een prachtig proces, maar het is realistisch om te stellen dat het niet makkelijk is. Het vraagt inspanning, energie en een open houding. In het (telefonische) kennismakingsgesprek gaan we in op de verwachtingen die je hebt en wat de training voor jou kan betekenen. Voor alle duidelijkheid: aandachttraining is geen gespreksgroep of (ontspannings)therapie. De training is laagdrempelig, het uitgangspunt is: 'er is meer goed dan fout met je, je bent in orde zoals je bent'. De training spreekt je aan op je eigen kracht en zelfhelend vermogen.
Er is geen speciale voorkennis of ervaring nodig voor nodig om aan de training te beginnen. Iedereen oefent binnen zijn eigen mogelijkheden en de grenzen daarvan.
Mindfulnesstraining is geschikt voor een ieder die een actieve bijdrage wil leveren aan zijn gezondheid en welzijn.